Qoǵam

Саңырауқұлақтан улану

Саңырауқұлақтар – өсімдіктер мен жануарлардың белгілерін біріктіретін тірі организмдердің саласын білдіреді. Олар эукариоттық ағзалардың ең көне топтарының бірі. Қазіргі уақытта 100 мыңнан астам саңырауқұлақтар белгілі. Алайда олардың нақты саны әлдеқайда жоғары. Олардың көпшілігі жер бетінде тұрады. Саңырауқұлақтарды өмір сүруге қолайлы жерде кез келген жерде таба аласыз. Орман қоқыстарында барлық микроорганизмдердің биомассасының 78-90% саңырауқұлақтар. Адамдар көне дәуірден бастап саңырауқұлақтарға қызығушылық танытты. Олар екі негізгі түрге бөлінді: тағамдық және улы. Саңырауқұлақтың 150-ге жуық түрі жеуге жарамды. Penicillium және Aspergillus тұқымдастарына жататын саңырауқұлақтардан антибиотиктер алынады. Саңырауқұлақтардан дәрумендерді, стероидті препараттарды, лимон қышқылын алуды үйренді. Олар тоқыма, былғары, шарап және басқа салаларда кеңінен қолданылатын фермент көздері болып табылады.
Айта кету керек, арнайы саңырауқұлақ ғылымы «микология» деп аталды. Ұзақ уақыт бойы адамзат органикалық әлемдегі саңырауқұлақтардың қандай орынға ие болатынын анықтай алмады. 18 ғасырдың соңында олар спор өсімдіктеріне жатады. Дегенмен, бұл пікір даулы болды. Саңырауқұлақтар өсімдіктерден мүлдем өзгеше. Оларда хлорофил жоқ, олар өздері көмірқышқыл газын сіңіре алмайды
Саңырауқұлақтардың тағамдық құндылығы
Көптеген шляпалар саңырауқұлақтарды жеуге жарамды және адамдарға тамақ үшін пайдаланады. Барлығы 200 жуық саңырауқұлақтар бар.
Саңырауқұлақтар жақсы қоректік құндылыққа ие. Оларда арнайы химиялық құрамы бар және белоктар бар. Осының бәрі көкөніс өнімдеріне қарағанда етке ұқсайды. Бірақ көмірсулар мен минералдардың көптігі оларды көкөніс пен жеміс-жидектерге жақындатады.
Саңырауқұлақтар көптеген түрлі органикалық қосылыстар мен минералды тұздардан тұрады. Олардың құрамында майлар мен талшықтарды бұзуға көмектесетін көптеген ферменттер бар. Осындай ерекшеліктердің арқасында саңырауқұлақтар адамның күнделікті диетасындағы қажетті және пайдалы қосымша өнім болып саналады. Саңырауқұлақтарда көптеген қант бар, бұл олардың тағамдық құндылығын айтарлықтай арттырады. Бұған қоса, саңырауқұлақтарға жағымды тәтті дәмі бар. Саңырауқұлақтарда бағалы майлар да бар. Адам организмінің сіңімділігі дәрежесі бойынша олар жануарлар майларымен бірдей.
Эфир майларының мазмұны саңырауқұлақтарға жағымды хош иісті береді. Кейбір саңырауқұлақтар, мысалы, саңырауқұлақтар және кейбір русулалар, құрамында тұтқырлықты қамтамасыз ететін тар бар.
Тамақ құндылығына сәйкес, барлық жеуге болатын саңырауқұлақтар 4 санатқа бөлінеді. Бірінші санатқа саңырауқұлақтың ең құнды түрі кіреді: ақ, саңырауқұлақ, бал-саңырауқұлақ және имбире. Екінші топқа орта сапалы саңырауқұлақтар кіреді: қайыңның қабығы, балет, майлы, хантереллалар, шампиньондар және сепкілдер. Үшінші санатқа мүк, қара саңырауқұлақтар, бөртпе, россула, подгружки кірді. Төртінші топқа төменгі құнды саңырауқұлақтар кіреді, олар әдетте саңырауқұлақтармен танымал емес. Бұған мыналар жатады: шауып, шірік, дун, раушан және басқалар.
Саңырауқұлақтарды тұтыну әсіресе, анемия мен қабыну ауруларынан зардап шегетін адамдарға арналған. Саңырауқұлақтар жұқпалы аурулардан кейін денені сауықтыру және қалпына келтіру үдерісін жеделдетуге көмектеседі. Калориялық мазмұн төмен – шамамен. 100 ккал / кг.
Бірақ саңырауқұлақтардың ассимиляциясы өте қиын екенін атап өткен жөн. Ол бауыр мен бүйректерге жүктемені арттырады. Сондықтан осы органдардың ауруларынан зардап шеккендерге саңырауқұлақтарды тұтынуды шектеу ұсынылады. Сізге жаңа саңырауқұлақтар бірнеше сағат бойы сақталуы мүмкін екендігін білуіңіз керек. Ұзақ уақыт бойы сақтап қалу үшін саңырауқұлақтарды кептіруге, тұзды, маринадталған немесе консервілеуге болады.
Саңырауқұлақтан уланған жағдайда алғашқы көмек
Белгілі болғандай, тұтынуға жарамсыз, жеткілікті мөлшерде улы саңырауқұлақтар бар. Сонымен қатар, кейбір факторларға байланысты тамырлы саңырауқұлақтар улы болуы мүмкін. Көптеген саңырауқұлақтар өлімге әкеліп соғады.
Зардап шеккен адамға жедел көмек көрсетілуі керек. Ең алдымен, ол асқазанды жуу керек. Ол үшін 3-тен 4 стакан су ішуге тура келеді.Бұл суда ішетін сода ширек қасық мөлшерінде бір стақан суға қосылады. Ақ калий перманганатының әлсіз шешімі де қолайлы. Осыдан кейін құсу пайда болады. Бұл процедураны бірнеше рет орындау керек. Содан кейін зардап шегушіге бірнеше белсендірілген көміртекті таблеткалар беріледі.Осыдан кейін сіз оған бір шыныаяқ ыстық шай беріп, төсегіне салып, толық тыныштықты қамтамасыз етіңіз. Сондай-ақ дәрігерге хабарласыңыз. Улануды тудырған саңырауқұлақтар тексеру үшін санитарлық-эпидемиологиялық станцияға ауыстырылуы тиіс. Бұл нақты диагнозды орнатады.
Саңырауқұлақтармен уланудан қалай аулақ болуға болады?
Біріншіден, жақсы танымал, жеуге болатын саңырауқұлақтардың түрлерін ғана жинау керек.Сіз ескі және шірік саңырауқұлақтарды жинамаңыз.
Саңырауқұлақтан уланып қалған жағдайда тек уақтылы медициналық көмек қана Сіздің денсаулығыңыз бен өміріңізді сақтап қалады!

Райхан ИСАХАНОВА,
аудандық тауарлар мен көрсетілетін
қызметтердің сапасы мен қауіпсіздігін
бақылау басқармасының бас маманы

Таңдаулы материалдар

Close